Hoppa till innehåll
I Jönköpingsposten idag (21/5-2014) berättar Mona Strandberg, som är reumatiker, om sina positiva erfarenheter av hemtjänstföretaget Stormtrivs i Jönköping.

”Det är mer flexibelt hos Stormtrivs och de anställda tar egna initiativ. Jaha, du vill inte gå ut och gå idag, ska vi ta ner julgardinerna då istället?”, exemplifierar Mona Strandberg med. Hon anser att den kommunala hemtjänsten var mer fyrkantig. Till tidningen säger Mona Strandberg också att personkemin är viktig och hon berättar om att hon kan påverka vem som kommer och hjälper henne hemma. ”Tack och lov för valfriheten”, säger Mona Strandberg i intervjun med Jönköpingsposten.

I Jönköping har det blossat upp en politisk debatt om LOV-systemets framtid. Det socialdemokratiska kommunalrådet Elin Rydberg skrev i en debattartikel i Jönköpingsposten (16/5) att Socialdemokraterna kommer att avskaffa det fria valet av hemtjänst om de vinner valet i höst. ”Allt för att begränsa möjligheten att göra vinst på våra äldre.  Äldre är inte och får aldrig vara handelsvaror”, menar Elin Rydberg.

Det fria valet inom hemtjänsten i Jönköping är dock populärt. Var fjärde hemtjänsttimme utförs, enligt Jönköpingsposten, av ett hemtjänstföretag. I brukarundersökningarna får hemtjänstföretagen dessutom i snitt något bättre totalbetyg än den kommunala hemtjänsten, säger Stefan Österström på kommunens socialförvaltning i tidningen.

”Jag är livrädd för vad de hittar på. Mitt liv står och faller med de här insatserna jag får från Stormtrivs”, menar Mona Strandberg i artikeln. Att avskaffa valfriheten skulle få stora konsekvenser för många äldre. Vore det inte på sin plats att lyssna på de äldre själva?

Läs artiklarna i Jönköpingsposten här:

JönköpingsPosten 21 maj 2014

 

Se filmen om Stormtrivs och valfriheten i Jönköping här: