Julia Lundin vinnare av yrkes SM 2014

Fredagen den 16 maj korades SM-vinnaren i vård och omsorg. Det blir Julia Lundin från Vetlanda som kommer att representera Sverige i VM i Brasilien nästa år.

– Jag är överlycklig, jag hoppades på medalj, men det här känns fantastiskt, säger Julia, som äntligen får andas ut efter tre intensiva dagar. Hon och de andra SM-finalisterna har tävlat i olika "case" i vilka såväl medicinska som omvårdande och sociala förmågor har testats. 

De svenska mästerskapen i yrkesskicklighet ägde rum i Umeå och under tre dagar tävlade Sveriges yrkesskickligaste ungdomar i ca 40 olika yrkesgrenar. Vård- och omsorg tillhör de mest populära grenarna och följdes av en stor publik. Bakom tävlingen står Vårdföretagarna, Kommunal och SKL.

– Det har varit otroligt roligt att se att intresset för att titta på vård- och omsorgstävlingarna har varit så stort. Tanken är visa på yrkets bredd, vilken kompetens som krävs och öka intresset för att arbeta i yrket. De tävlande har alla visat på en enorm yrkesskicklighet och är fantastiska ambassadörer för yrket, säger Katarina Storm Åsell, näringspolitiskt expert på Vårdföretagarna.

Bildtext; Julia Lundin, vinnare av yrkes SM för vård- och omsorg 2014. Här flankerad av Emilie Emanuelz och Christian Assio som tog silver respektive brons. Foto: Mariann Holmberg
Julia Lundin, vinnare av yrkes SM för vård- och omsorg 2014. Här flankerad av Emilie Emanuelz och Christian Assio som tog silver respektive brons. 
Foto: Mariann Holmberg