Björklund och Borg riskerar 1 250 nya platser i äldreomsorgen

Folkpartiets ledning har inför partiets landsmöte föreslagit ett förbud mot riskkapitalbolag som ägare till vård- och omsorgsföretag. Samtidigt växer behovet av en utbyggd äldreomsorg. De tre största äldreomsorgsföretagen planerar att bygga 1 250 nya platser åren 2014-16.

Björklund och Borg riskerar 1 250 nya platser i äldreomsorgen

Folkpartiets ledning har inför partiets landsmöte föreslagit ett förbud mot riskkapitalbolag som ägare till vård- och omsorgsföretag. Tanken har fått stöd från bland andra finansminister Anders Borg. S-ledaren Stefan Löfven vill också ha ett ägarförbud. Samtidigt växer behovet av en utbyggd äldreomsorg. De tre största äldreomsorgsföretagen planerar att bygga 1 250 nya platser åren 2014-16.

–  Drivs ägarförbudet igenom riskerar dessa platser att utebli. Det blir de äldre som får lida av partiernas kortsiktiga valtaktik, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Attendo, Vardaga (före detta Carema) och Aleris är alla företag som skulle påverkas av ett ägarförbud. Dessa står tillsammans för en stor del av utbygganden av äldreboenden idag. De två senaste åren har företagen tillsammans färdigställt 736 platser.

Socialstyrelsen har visat att driftsformer inte påverkar kvaliteten i äldreomsorgen, och en studie vid Handelshögskolan i Stockholm 2012 visade att de riskkapitalägda företagen var bättre på processindikatorer än andra aktörer. Det gäller till exempel måltider, genomförandeplaner, samt riskbedömning av fall, trycksår och undernäring.

Ett riskkapitalbolag investerar på uppdrag av andra. En stor del av pengarna kommer från pensionsfonderna.

–  Det är inget skumt med dessa pengar. Jag har svårt att se problemet med att våra framtida pensioner investeras i den äldreomsorg vi alla har ett intresse av, säger Håkan Tenelius.

–  Vi behöver alla goda krafter för att klara av den utmaning äldreomsorgen står inför. Då kan inte partitaktiska skäl få stoppa de möjligheter som ges att utveckla välfärden, säger Håkan Tenelius.

De riskkapitalägda vårdföretagen har drygt 50 000 årsanställda som berörs. Det är i stor utsträckning kvinnor som arbetar i branschen. Fyra av tio av Vårdföretagarnas medlemsföretag har en kvinna som vd.

För frågor, kontakta
Håkan Tenelius
Näringspolitisk chef Vårdföretagarna
Tel: +46 72 742 6924
hakan.tenelius@almega.se