Riskkapital bidrar till välfärden

Igår intervjuades jag av TT om aggressiv skatteplanering i vård- och omsorgsbranschen. Det ledde till nyhetsklipp som några tidningar har förkortat olyckligt och fått vinklade rubriker. I Skånska Dagbladet framstår det som att riskkapital i sig är något negativt för välfärden.

Riskkapitalet drar bransch i smutsen. Riskkapitalister har delvis förstört för andra i den privatiserade vården, anser Vårdföretagarna. ”Är man i skattefinansierad verksamhet ska man själv betala skatt”, säger organisationens näringspolitiske chef. (TT)”

Inget kan vara mer fel. Riskkapital har bidragit till att utveckla och höja kvaliteten på välfärden i Sverige. Däremot är jag kritisk till den aggressiva skatteplanering med hjälp av räntesnurror som vissa riskkapitalbolag tidigare har använt sig av för att undvika att betala skatt i Sverige. Detta var inte olagligt, och har använts i många branscher, även i offentligt ägda företag. Men som sagt, är man i en skattefinansierad bransch bör man själv betala sin skatt.

 

Här kan du läsa hela TT-intervjun:

Riskkapitalister sabbar för andra

TIDNINGARNAS TELEGRAMBYRÅ

I går, kl 14:48

Författare: Olle Lindström/TT Per-Johan Thörn/TT

Charlottenberg/Stockholm: De skattetrixande riskkapitalbolagen har gjort självmål på den privata vårdnäringen. Det är svårt att neka till att de har bidragit till bilden av att det här inte fungerar, säger Håkan Tenelius på Vårdföretagarna.

De riskkapitalägda vårdjättarna Attendo, Carema och Capio – alla jagade de kortsiktiga vinster med hjälp av så kallade räntesnurror. Allt för att slippa undan skatt – något som de fått kraftig kritik för och som bidragit till den negativa synen på privata vinster i välfärden.

Nu är det stopp med snurrorna, men som TT skrev härom dagen kommer exempelvis Attendo inte att betala någon bolagsskatt nu heller. Räntesnurrorna medförde förluster och nu används de en gång till för att under flera år kvitta vinster mot gamla förluster.

Branschen positiv

Att räntesnurrorna är på väg bort är bra, tycker Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på branschorganisationen.

Är man i skattefinansierad verksamhet ska man själv betala skatt och inte försöka trixa sig undan. Det är väldigt viktigt för att säkra förtroendet.

Men å andra sidan vill han framhäva det positiva med det privata kapitalet.

Företagen som har använt sig av de här räntesnurrorna, producerar samtidigt väldigt bra vård och omsorg, säger Tenelius.

De har också investerat stora summor i vården, i till exempel nya äldreboenden.

Det är något som kommunerna har svårt att klara på egen hand i dag, säger Tenelius.

Men att riskkapitalbolagen genom sin kreativa skatteplanering delvis förstört för andra, exempelvis småföretag i den privata vårdbranschen, håller Tenelius med om. Frågan har blivit ett hett politiskt slagträ.

S söker medelväg

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M):

Jag tror många känner att vi som har makt och inflytande ska se till att de som driver den här typen av verksamheter är långsiktiga och att de förstår viljan att ha kvalité och att få mycket tillbaka för skattepengarna. Det försöker vi lyssna på och därför skärper vi kraven på uppföljning, kvalité och långsiktigt ägaransvar. Nu först i friskolorna, men även i övriga skattefinansierade välfärdssektorer.

Oppositionen har till vissa delar positionerat sig kraftigt mot vinster i välfärden. Socialdemokraterna har försökt hitta en mildare väg där kommunerna får makten, något som oroar Tenelius och som han tror kan påverka de privata vårdbolagen negativt.