SVT visar hur privata företagare berikar vården

Igår startade SVT:s serie ”Sveriges bästa äldreboende”, där kommunala Smedsberget i Lycksele med experthjälp ska gå från slitet och deppigt till ett boende i toppklass. I nästa vecka startar SVT ännu en dokumentärserie, ”Arga doktorn”. Läkaren Björn Bragée ska hjälpa människor som inte fått rätt vård.

Förutom att båda serierna handlar om vård som inte fungerar finns det en annan slående likhet: Seriernas hjältar, de experter som kallas in för att lösa problemen, kommer från den privata sektorn. De är båda entreprenörer och vårdföretagare. Och vinstdrivande…

I ”Sveriges bästa äldreboende” är omsorgsexperten Jane Lindell Ljunggren från Hattstugan i När på Gotland. Hon driver tillsammans med Pia Lindell ett gruppboende för personer med demenssjukdomar. De förverkligar där idéer som de inte fick utrymme för i den offentligt drivna äldreomsorgen. ”Arga doktorn” Björn Bragée är smärtläkare med praktik i Stockholm. Han har tidigare väckt uppmärksamhet när han som patient slog larm om dålig städning på sjukhus.

Det går förstås inte att anklaga SVT för att medvetet lyfta fram privata alternativ. Men det är ingen slump att båda vårdhjältarna är privata företagare. Vårdföretagaren beskrivs av av konkurrensens kritiker som en vinstgirig skumraskfigur. I stället är hon en nytänkare, med idéer om hur man med de förutsättningar som erbjuds kan åstadkomma något bättre. Därför blir en av vinsterna med konkurrensen att dessa entreprenörer kan berika den offentliga vården.

SVT illusterar med sina serieupplägg detta fenomen på ett nästan övertydligt sätt.

För övrigt noterar jag att chatten efter det första avsnittet av ”Sveriges bästa äldreboende” alldeles utmärkt belyser alla de probem och utmaningar som finns i svensk äldreomsorg. Inte med ett ord nämns vinstutdelning eller riskkapitalister, begrepp som annars i debatten tillåts skymma det vi i själva verket borde diskutera.