Dagens vårdmytspridare: V

Myterna om vårdföretagandet fortsätter att spridas, myter som riskerar att leda till politiska beslut som hindrar välfärdens utveckling istället för att stimulera den. Igår var det dags för en ny myt att vädras: Vid Vårdföretagarnas almedalsseminarium om kvinnligt vårdföretagande påstod Vänsterpartiets vice gruppledare i Stockholm Karin Rågsjö att storföretagen inom vård och omsorg delar ut 9 miljarder kronor av sitt överskott. Det är totalt fel. Det är förstås inte svårt att visa hur stor utdelningen är, eftersom företagens årsredovisningar är tillgängliga för alla. 

2011-2012 var vårdföretagens samlade resultat 4,5 miljarder kronor. Utdelningen var 2,4 miljarder. Samtidigt återinvesterade företagen 3,8 miljarder i verksamheten.

En stor del av vinstutdelningen gjordes av producentkooperativet Praktikertjänst, som i snitt delade ut 300.000 kronor till sina delägare, som alla är praktiserande läkare, tandläkare m fl.

De övriga storföretagen återinvesterade hela sin vinst, och delade alltså inte ut ett öre.