Vårdvalet ställer kvalitetskrav

De privat drivna vårdcentralerna i Sörmland har enligt Läkarförbundet en högre läkartäthet än de landstingsdrivna. Det borde påverka både kvalitet och tillgänglighet till vård. När de sörmländska patienterna själva fick värdera vården var tre av de fem mest populära vårdcentralerna drivna i privat regi. Det skriver Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, i en replik till Vänsterpartisterna Renfors och Ekman i Katrineholms-Kuriren.

Vänsterpartisterna Renfors och Ekman hävdar i Katrineholmskuriren (7/6) att de är garant för den svenska välfärden. De säger sig vara för valfrihet, men går samtidigt till storms mot privat företag i sjukvården. Det är en ekvation som inte går ihop.

Välfärden står inför stora utmaningar. Alla goda krafter behövs. Det finns gott om idéer bland dem som arbetar inom vården om hur saker kan göras bättre. Många tar chansen att förverkliga sina idéer genom att starta ett eget företag. Det är dessa entreprenörer och idéer som Vänsterpartiet hindrar om vanliga aktiebolag inom välfärden förbjuds. Det är inte miljardärer i skatteparadis det handlar om, utan duktiga vårdcentraler och hemtjänstföretag.

Vi delar självklart Renfors och Ekmans uppfattning att all sjukvård i Sörmland ska hålla god kvalitet. Vårdvalet i sjukvården innebär att landstinget bestämmer regler och kvalitetskrav för dem som vill driva till exempel en vårdcentral, oavsett om det sker i landstingets regi eller av en privat entreprenör. Alla utförare får samma ersättning för sina patienter. Det är alltså inte fråga om någon prispress, som Renfors och Ekman försöker påskina.

De privat drivna vårdcentralerna i Sörmland har enligt Läkarförbundet en högre läkartäthet än de landstingsdrivna.  Läkaren på den landstingsdrivna vårdcentralen ska hinna med 300 patienter ytterligare jämfört med kollegan på den privat drivna vårdcentralen. Det borde påverka både kvalitet och tillgänglighet till vård.

Samma hårda kvalitetskrav gäller för alla. Ändå vill vänsterpartisterna ge landstinget vetorätt mot nya verksamheter i privat regi. Vi har svårt att förstå varför sjukvårdspersonal ska förbjudas att öppna egen verksamhet. Vi hyser tilltro till att de sörmländska patienterna kan välja och välja bort. När patienterna hösten 2011 själva fick värdera vården var tre av de fem mest populära vårdcentralerna drivna i privat regi. Högst betyg av sörmlänningarna fick vårdcentralen Stadsfjärden i Nyköping, som drivs av Praktikertjänst.

Håkan Tenelius,
Näringspolitisk chef, Vårdföretagarna

Artikeln publicerades i Katrineholms-Kuriren 15 juni 2013