Vård­företagarna och könskriget

Jag fick en tweet från Simon Winge på Kommunal där ordet ”könskrig” fångade min blick. Simon twittrade apropå ett inlägg på Svenska Dagbladets ledarblogg där Sanna Rayman kritiserade Svenskt näringslivs könsretorik kring Kommunals strejkbenägenhet i olika branscher. Även jag och Vårdföretagarna använder könskrigsretorik när vi hävdar att ett avskaffande av LOV skulle slå mot kvinnors företagande, menar Simon.

Hmm, vad säger man? Jag har i olika sammanhang levt med jämställdhetsdebatten i några decennier. Ända sedan nuvarande jämställdhetsministern väckte min insikt i en eldande apell när FPU höll torgmöte på Stortorget i Katrineholm. (Vi var då lika gamla.) Och jag blir rätt förbannad när det antyds att mina och mina meningsfränders inlägg i debatten skulle ha något annat syfte än just jämställdhet.

Vårdföretagarna hävdar att de regleringar av vård- och omsorgsföretagandet som LO, S, MP och nu senast Kommunal vill ha slår mot kvinnors företagande. Begränsas eller stoppas möjligheten för entreprenörerna bland de offentliganställda att starta aktiebolag är det många kvinnors möjlighet att bli företagare som går om intet. Redan det faktum att förslagen förts fram får många entreprenörer och därmed möjliga kvinnliga företagare att idag avstå från att förverkliga sina planer.

Idag drivs 40 procent av våra medlemsföretag av kvinnor. Det är betydligt mer än i näringslivet som helhet. Men andelen borde vara betydligt högre, minst i paritet med kvinnors andel av medarbetarna, drygt 60 procent. Tycker inte Kommunal det? Vi tar upp detta vid ett seminarium i Almedalen, tillsammans med bland andra Vårdförbundet och Liberala företagare.

Det är möjligt att detta är ett krig, vad vet jag. Men det följs i alla fall av mingel i Almegatälet. Simon är givetvis välkommen!