Vad händer efter MP:s och Kommunals nej till vinst?

Två viktiga kongresser – Miljöpartiets och Kommunals – har nyligen sagt nej till vinstutdelning i välfärdsföretag. Skulle kongressbesluten bli verklighet innebär blir det i klartext omöjligt att bygga upp och driva vård- och omsorgsföretag i vanlig aktiebolagsform. De två kongressbesluten innebär att hoten mot mångfalden och valfriheten skärps väsentligt. Det handlar om möjligheterna för vår bransch att överleva.

Nu är inte allt så becksvart som dessa kongressbeslut antyder. Miljöpartiet är en genuin vän av valfrihet och mångfald, och partiet har på senare tid markerat att särskilt småföretag och företag ledda av kvinnor är välkomna i välfärden. Ett stopp för vinster innebär i praktiken stopp för småföretag i välfärden.

Företag som startar inom ramen för ett valfrihetssystem går regelmässigt back kanske de första fem – sex åren. Det tar tid att bygga upp en kundstock eller få tillräckligt med listade patienter för att få verksamheten att gå runt. För att täcka underskotten avstår ägarna, som ju arbetar själva i verksamheten, från lön. När väl företaget är lönsamt måste företagarna kunna ta ut den lön man avstått från tidigare år. Det gör de i form av vinstutdelning.

Stoppas den möjligheten så blir det inga nya företag. När miljöpartisterna inser detta (och det gör många MP-politiker redan idag) – då är kongressbeslutet mot vinst historia.

Vad som kan hända i Kommunal är svårare att sia om. Fackförbundets ledning har hittills varit mycket tydlig med att driftsformen inte är intressant. Och en förklaring är förstås att nära var fjärde medlem – 115 000 – är anställda i privat verksamhet. Kommunal måste företräda även dessa.

Men om mitt fackförbund plötsligt säger att det ska verka för att min arbetsplats stängs och att min arbetsgivare utraderas – hur länge till vill jag betala medlemsavgiften? Gissa om det är något Kommunals ledning grubblar över i detta nu.